Menu

Ce este API

API-ul este cand un website isi pune resursele "la bataie" pentru tine si ti le afiseaza in JSON sau XML sau chiar in text simplu(nerecomandat). Asa-i ca te-am aburit? Stiam eu! Dar fii linistit, am facut o diagrama care sigur te va lamurii!

diagrama api


In caz ca tot nu ai inteles, API este modul in care aplicatia ta interactioneaza cu aplicatia altcuiva.

Cereri facute de catre PHP

In PHP cererile API se fac cu ajutorul functiei file_get_contents($url_api)(ai invatat despre ea in Include si file_get/put_contents). In cazuri exceptionale se foloseste si cURL, dar nu este recomandat decat cand functia file_get_contents este blocata de hosting.
In PHP raspunsul API-ului este dat de ce returneaza functia file_get_contents, adica continutul paginii accesate.

Un exemplu de folosire a API in PHP gasesti in articolul Geolocation sau Cum aflii tara unui IP

Cereri facute de catre JavaScript

In javascript cererile se fac cu ajutorul AJAX. Eu nu recomand folosirea ajax-ului prin javascript pur ci folosirea unui framework care simplifica enorm acest procedeu, ca jQuery. Mai multe despre Ajax si jQuery poti citii aici.



Sunt sigur ca ai intalnit tot felul de API, de la cele mai simple(ca aflarea locatiei unui IP) la cele mai complicate(ca logarea prin facebook) iar acum ca ai inteles ce este un API vei putea folosii sau chiar iti vei putea face unui propriu.

Tine minte ca iti stau la dispozitie pentru intrebari pe forum si in comentarii, deci chiar te rog sa-mi spui in caz ca ai intrebari!

Ti-a placut articolul? Asigura-te ca-ti dam de veste cand publicam altele noi.


Tags: Tutoriale, Programare Web, Php, Javascript Si Jquery

Comments Nota 5 din 2
George
Salut.. vreau sa imi fac un site de Serch engine Mp3... si vreau sa stiu daca API ma ajuta sa folosesc continutu altui site de mp3.. si daca da cum pot sa fac lucru asta.. Multumesc !
Ionut Bajescu
Site-urile de muzica nu prea au API-uri. Dar le-ai putea lua continutul folosind un scraper, o sa ai nevoie de curl pentru asta. [url]http://programam.ro/91-curl.html[/url]