Menu

Ce este Composer

Tu, ca mine, esti un programator php. In PHP la inceput obisnuim sa scriem noi majoritatea codului, dar cand avansam in cunostinte observam avantajele utilizarii librariilor deja existente(si contribuirea la ele) si incepem sa folosim un numar consistent din ele - si sa scriem cod mult mai stabil si securizat.

Problema!

Dar, exista o problema. Suntem nevoiti sa instalam de fiecare data librariile manual, sa le includem manual in fisiere - un adevarat chin.

Rezolvare:

Stiai ca... asemanator package managerelor pentru sistemele de operare, gen cel pentru ubuntu, are si PHP package managerul lui?
Ei bine, asta inseamna ca iti instaleaza el librariile care le doresti, configureaza un autoload pentru ele(asta inseamna ca nu mai trebuie sa le incluzi manual, se includ doar la momentul cand ai nevoie de ele) - vezi si Introducere in Autoload si PSR-0/PSR-4.

Package managerul din PHP este Composer cu lista de pachete disponibila la adresa https://packagist.org/(toate librariile care le folosesti sunt deja acolo)

Introducere rapida in Composer

Instalarea composer este disponibila la adresa https://getcomposer.org/doc/00-intro.md, pe langa o introducere in lumea "dependency management"-ului.
In principiu, e vorba de o singura comanda:
$ curl -sS https://getcomposer.org/installer | php
De asemenea, tot acolo gasesti si cum instalezi composer in directorul curent, si cum declari dependetele(librariile, chiar si framework-urile) - pe care el va instala.
Nu este nevoie sa anticipezi tot ce vei utiliza, poti oricand executa in consola comanda:
$ php composer.phar require librarie/libarie
care iti va instala libraria librarie/librarie si iti va reconfigura autoload-ul.

Bonus

Inca nu ti-am spus despre cel mai mare avantaj: update la toate librariile printr-o singura comanda!
Prin
php composer.phar update
poti sa faci update la toate librariile din proiectul curent, fara sa le downloadezi tu manual.
Composer are multe avantaje, incepe sa-l utilizezi si descopera-le!


In caz ca articolul te-a ajutat, aboneaza-te la feed "ca sa primesti mai mult din asta"!
In urmatoarele articole o sa mai prezint multe lucruri despre Laravel, framework-uri, Design Patterns si tool-uri ce te vor ajuta sa programezi mai rapid, doar aboneaza-te prin email sau prin RSS ca sa fii notificat cand sunt adaugate articole noi!

Ti-a placut articolul? Asigura-te ca-ti dam de veste cand publicam altele noi.


Tags: Tutoriale, Programare Web, Php

Comments Nota 5 din 2
Cristina
foarte bun articolul
asr
<b>hats</b>