Menu

Ce framework sa aleg? Laravel!

Pe parcursul drumului spre un programator, programatorii php au de ales intre a folosii un framework deja existent sau a-si crea lor propriile librarii - care impreuna ar insuma un framework.
Din pacate, activitatea de a-ti crea un framework propriu are numeroase dezavantaje precum: 
Exista, insa, si un avantaj, creandu-ti propriul framework ai avantajul ca o sa inveti - prin metoda grea dar sigura - cum functioneaza un framework.
Reinventarea rotii a fost intotdeauna cea mai buna metoda de a invata ceva.

Dar mai ramane varianta utilizarii unui framework public care este mult mai avansat, testat si utilizat fata de cele proprii care sunt dezvoltate de o singura persoana sau de un grup foarte restrans de dezvoltatori.

Acum vreau sa te ajut sa-ti alegi unul, nu-ti voi prezenta optiunile tuturor, ci doar iti voi recomanda eu unul care a avut cea mai rapida evolutie in utilizare dintre toate framework-urile. Care, in timp, o sa devina cel mai folosit framework.

Laravel Framework

Creat de Taylor Otweel, cu peste 10 carti de unde-l poti invata(eu ti-o recomand pe cea a lui Dayle Rees), o sintaxa usor de memorat, o documentatie oficiala disponibila la http://www.laravel.com extrem de bine facuta si cuprinzatoare - Laravel reprezinta cea mai comuna alegere in privinta framework-urilor PHP in ultima vreme.

Instalarea

Instalarea Laravel este foarte usoara, pentru asta aveti nevoie de https://getcomposer.org/ (Vezi si articolul Ce este composer si cum te poate ajuta  Nu ai nevoie sa creezi fisiere imense de configurare ca sa folosesti Laravel, totul este cat se poate de simplu.

Sintaxa

Sintaxa Laravel a fost creata special pentru a fi usoara de retinut - o sintaxa expresiva.
Pentru a crea o ruta(adica in momentul cand vizitezi o adresa primesti un raspuns - fara sa modifici in htaccess) ai nevoie doar de urmatorul cod in app/routes.php
<?php
Route::get('/my-link', function(){
	return 'Salut, acesta este raspunsul!';
});
?>
	
Daca doresti sa returnezi toate rows-urile din tabelul articole folosesti:
<?php
$articole = DB::table('articole')->get();
foreach($articole as $articol){
	echo $articol->titlu.'<br/>';
}
?>
	
Daca te razgandesti, si doresti sa le si paginezi, folosesti:
<?php
$articole = DB::table('articole')->paginate(10);
foreach($articole as $articol){
	echo $articol->titlu.'<br/>';
}
echo $articole->links();
?>
	

Functionalitati

Laravel are numeroase functionalitati care-l transforma intr-un framework extrem de puternic
  • Are Facades(clase ale caror metode pot fi apelate ca si metode statice, ex: Route::get(), Input::get(), Input::all() si multe altele).
  • Are ORM, deci poti transforma $articole = DB::table('articole')->get(); in $articole = Articol::all();. Un ORM ofera numeroase functionalitati ce-ti confera un control imens asupra aplicatiei.
  • Are o comunitate, poti intra pe http://laravel.io si sa incepi discuta cu ceilalti programatori care folosesc Laravel daca doressti.
  • Design Patterns - Folosind Laravel o sa inveti numeroase design patterns, un subiect frecvent dezbatut printre programatorii php avansati. Dupa cum spun unele voci, dupa ce inveti un framework trebuie sa inveti design patterns, dar de ce sa nu le inveti pe amandoua in acelasi timp?
  • Si inca extrem de multe, crede-ma: nu-mi ajunge o zi sa scriu toate functionalitatile!

Gata, vreau sa-l folosesc!

Si ce mai astepti? Intra pe http://laravel.com/docs/quick unde se afla documentatia privind "Cum incepi rapid sa folosesti Laravel". Tine minte, una din cele mai cunoscute vorbe intre programatorii Laravel - "Programatorii fericiti fac cel mai bun cod!".


Mi-a facut placere sa-ti prezint framework-ul pe care eu il folosesc intens, si care imi ofera o dezvoltarea rapida si interesanta a aplicatiilor. In urmatoarele articole o sa mai prezint multe lucruri despre Laravel, framework-uri, Design Patterns si tool-uri ce te vor ajuta sa programezi mai rapid, doar aboneaza-te prin email sau prin RSS ca sa fii notificat cand sunt adaugate articole noi!

Ti-a placut articolul? Asigura-te ca-ti dam de veste cand publicam altele noi.


Tags: Tutoriale, Programare Web, Php, Php Si Mysql, Laravel

Comments Nota 5 din 1
Cosmin
Salut Ionut, in mod normal CodeIgniter mi se parea un framework destul de bunicel insa dupa parerea mea e bun pentru a intra usor \"in paine\" pe acest nivel de programare, citind avantajele enumerate de tine si exemplele de sintaxa, imi dau seama ca ai dreptate in legatura cu Laravel , ba mai mult la exemplul cu preluarea randurilor din baza de date , mi-am adus aminte de un vechi CMS de al meu care functiona cam la fel :) . Datorita acestui articol, m-am convins sa trec pe Laravel, multumesc . :)
Ionut Bajescu
Salut Cosmin, sunt foarte incantant ca ai observat avantajele Laravel! Ai dreptate, acesta a fost(si inca este) avantajul CodeIgniter, dar mai nou nici framework-urile mari nu mai sunt asa de greu de inteles. Daca aveai si tu un CMS care functiona cam la fel este foarte bine, inseamna ca trecerea la Laravel o sa-ti fie foarte usoara, Eloquent si Query Builder fiind componente de baza ale Laravel. Iti urez success in invatarea lui!