Menu

Salariile programatorilor in Romania

Tocmai a fost Ziua Internationala a Muncii. Una din cea mai ciudata metoda de a sarbatori munca este sa iei o pauza, propun sa urmarim un curent occidental, pe twitter intamplandu-se miscarea #talkpay. (mai multe despre ea la sfarsitul articolului)

Majoritatea resurselor existente din punct de vedere al salariului sunt in engleza si nu au legatura cu piata locala pe care lucram noi. Acest articol se refera la salariilor vorbitorilor de romana, care lucreaza in romania si de companii mai mult sau mai putin romane.

Posibilitatile in functie de tehnologii in Romania

In Romania, spre deosebire de zone mai dezvoltate ca UK sau DE, plaja de limbaje folosite este mai mica.
In Romania predomina limbajul PHP, urmat de tehnologii care se folosesc impreuna cu el ca Javascript, CSS sau markup-ul HTML.
Job-urile pe Python, Ruby, Java, .NET sau C++ sunt mult mai putine, dar sunt existente. De asemena pe locul doi am putea pune NodeJS, care incepe din ce in ce sa fie mai cautat.
UPDATE: O corectare de la @Gab si @Dani Bejan, si Java este unul din limbajele foarte folosite in Romania.

Salariile de inceput in Romania

Sectiunea aceasta este una bazata pe experienta, scoatem exceptiile deoarece nu suntem tabloid si lasam doar consistenta.
Salariile nu sunt fixe, putem spune chiar spune ca "norocul" este un factor foarte important in deciderea lui. Programatorul potrivit, la timpul potrivit si in compania potrvita.
Nu exista formula magica, nu exista x ani de experienta impartit la x numar magic

Un programator care este d-abia la faza de integrare, fara sa aibe un portofoliu sau cu un portofoliu destul de mic poate incepe cu un salariu de 1400RON - 1600RON.
Salariile pe partea de design sunt ceva mai mici si posibilitatile mai putine, companiile small-sized(iar romania detine o multime) nevand nevoia de un designer doar al lor.
Acest salariu, cel de "inceput", este singurul care este usor de determinat, restul... Dumnezeu cu mila. Discutam putin mai jos despre restul.

Orasul conteaza

Indiferent ca suntem in aceeasi tara, orasul are un mic impact asupra salariului. Din experienta acea diferenta este de aproximativ 300RON - 1000RON.
Bucuresti fiind orasul cu salariul cel mai mare. Urmat fiind de orase cunoscute, ca Cluj sau Timisoara.

Salariile celor experimentati in Romania

Salariul de 1000euro, respectiv 4000RON, este unul dintre cele mai comune printre programatorii de nivel mediu. Este o cifra atat de comuna incat sarirea peste este putin mai grea, dar nu este neobisnuita si nici exceptionala.
Salariile "premium" in general sunt oferite de firmele care fac outsourcing, care lucreaza cu clienti straini si au nevoie de competitivitatea salariului ca sa obtina programatori buni.
Aceste salarii se invart in zona 1500EUR - 2500EUR. Cifre obisnuite si deloc exagerate pe care le intalnim si la programatorii romani care sunt pe piata de freelancing, a nu se intelege ca este si foarte usor sa ajungi la acest salariu - fiind blocat de salariul "default" de 4000RON.

Salariile "imprumutate", programatorii Romani sunt scumpi

O buna parte de firmele de servicii Romane fac outsourcing pentru clienti straini. Dar clientii nu sunt singurii impumutati, salariile sunt la fel.
Salariile de programatori au fost "semi-imprumutate" din afara, este o diferenta vizibila intr-un salariu de programator si intr-un salariu de doctor, de exemplu.

Am putea spune ca aceasta diferenta o face devotamentul programatorilor. Este fapt cunoscut ca aceasta meserie provoaca dependenta, o faci in weekend, seara, cand dormi - programarea. Pracicantii de programare sunt in general extrem de atasati de aceasta meserie, de aici si trasatura de antisociali.
Dar eu mizez pe alta chestie. O considerabila parte din programatori lucreaza ca freelanceri, cu proprii clienti, deoarece optiunea de a-ti seta singur pretul pe un market international este una foarte favorabila.

Piata de freelancing

Am vorbit despre salariile full-time, dar dupa cum am spus - o buna parte din programatori sunt si freelanceri, cel putin temporar.
Programatorii romani mid spre seniori in general factureaza in jur de 15$ - 30$ pe ora, respectiv 2100$ spre 4200$ inainte de taxe. Se mai foloseste si 10$ pe ora pentru programatorii care incearca sa-si construiasca mai accelerat o baza de clienti, pe care poti miza pentru un venit "long-term" si stabil.
Desigur, in functie de vechimea pe piata si de baza de clienti stransa putem discuta si de 50$ pe ora, care pe piata internationala nu este o suma fabuloasa. Freelancerii din US depasind 100$ pe ora, insa ei au avantajul de a putea discuta cu clientii face-to-face inainte de colaborare, un freelancer roman neavand planificata o excursie pana in america doar pentru a discuta cu un client.

Talkpay

Ieri, de 1 Mai, am urmarit o chestie foarte interesanta, si anume hashtag-ul de pe twitter #talkpay. Totul a inceput la articolul inititulat Let's Talk About Pay scris de Lauren Voswinkel.
Din pacate problema cu #talkpay si cifrele precizate este ca nu sunt relevante pentru o tara in dezvoltare cum este Romania.
Una din cele mai mari calitati ale outsourcing-ului, angajarea de catre o companie din US a unor programatori din romania nu este calificarea impresionanta cu care vin programatorii ci pretul platit pentru acea califcare impresionanta. Deci din pacate nu poti factura $ 160k pe an si nici 200$ pe ora, si nici poti invinui companiile locale ca nu pot oferi aceasta suma.

Experienta personala, eu #talking-about-pay

La inceputul carierei am facturat ca angajat, la sediu dar hourly based 5E/ora, in general ajungeam la 3000RON lunar, cel mai putin 2000RON si cel mai mult 6000RON. Apoi am fost angajat de alta firma la 7E/ora pentru o scurta perioada de timp, unde ajungeam lunar la o medie de 3000RON lunar.
Pe parcurs am mai primit clasicele oferte de 700E - 1100E, refuzandu-le, freelancing-ul oferind o evolutie profesionala clar superioara si un alt nivel de progresare. Neluand in calcul bataia pe cont propriu cu taxele, contabilii si clientii.
Ca freelancer la inceput facturam 10$/ora(undeva prin 2012), ulterior(2015) facturand 25$/ora pentru clientii straini. In momentul actual lunar ajungand la maximul de 8000RON si minimul de 4000RON.

Implica-te

Daca doresti sa iei parte la miscarea #talkpay te invit sa lasi un comentarariu cu salariul tau si (recomandat) sa-l publici pe twitter cu tag-ul #talkpay. Sau chiar pe facebook, linkedin... oriunde. Spread the world, sharing is caring.

Ti-a placut articolul? Asigura-te ca-ti dam de veste cand publicam altele noi.


Tags:

Comments Nota 0 din 0
Ionut Bajescu
test