Menu

Introducere in MySQL alaturi de PHP

In lectiile anterioare ai invatat despre lucrul cu fisiere(in general cele pentru salvarea de date) dar fisierele sunt limitate cand vine vorba de manipulare de date. Exista insa posibilitati nelimitate de a imita o baza de date cu fisiere dar nu se merita toata munca cand exista alternative recomandate pentru lucrul cu date.

O baza de date este manipulata cu ajutorul unui sistem de gestiune al bazelor de date("database management system" - prescurtare SGDB). La ora actuala cel mai folosit SGDB(sistem de gestiune al bazelor de date) open-source este MySQL. MySQL este folosit de cele mai multe ori alaturi de PHP, dar nu numai.

Cand lucram cu MySQL avem nevoie de ceva esential, si anume PHPMyAdmin. Ce este PHPMyAdmin? PHPMyAdmin este un script, scris in php, cu care poti administra foarte usor bazele de date MySQL cu cunostinte minime despre MySQL. PHPMyAdmin te scapa de multe batai de cap ca implementarea unor optiuni pentru admini(atunci cand tu esti singurul admin), este usor de folosit si in caz ca nu-l ai deja citeste mai jos:

Odata ce aveti acces la PHPMyAdmin puteti crea o baza de date(vezi in acest videotutorial cum), puteti creea tabele si de fapt puteti face orice doriti cu bazele de date cu cunostinte minime despre MySQL.

Acum ca avem totul pregatit este timpul sa trecem la actiune.
PHP are 3 optiuni de a lucra cu MySQL:

Noi vom folosii a doua varianta(Modern, orientat pe obiecte). Cu ceva timp in urma, nu mult, cativa ani, se folosea foarte mult prima varianta dar ea nu mai este recomandata pentru site-urile noi.

Inainte de a lucra cu MySQL avem nevoie sa deschidem o conexiune la o baza de date. O conexiune la mysql se deschide in felul urmator:
$conn = new mysqli($host, $user, $parola, $baza_de_date);
Obiectul mysqli mai are si 2 parametrii optionali si anume portul si socketul, dar nu este cazul acum. Obiectul mysqli returneaza o valoare de tip resource.

Putem testa insa si daca avem o eroare la conectare, analizeaza urmatorul exemplu:

<?php 
# Deschidem o conexiune la baza de date
$conn = new mysqli('localhost','ionut','123456','baza de date');

# Testam daca exista o eroare la conectare
if($conn->connect_error){
	# Afisam eroarea.
	exit("<b>Eroare MySQL</b>: {$conn->connect_errno} - {$conn->connect_error}");
}

# Este recomandat sa inchideti de fiecare data conexiunea cand nu o mai folositi
$conn->close(); // inchidem conexiunea
?>
Daca nu ti-ai dat seama connect_error si connect_errno sunt variabile ale obiectului $conn, variabilele obiectelor sunt fara semnul $. Iar close() este o functie din obiectul $conn. Un obiect este ca o cutie cu functii si variabile, ajuta la o structurare mai buna a codului. Output-ul exemplului este urmatorul:

Un Query la MySQL se executa cu functia query($query) despre care vei invata in lectiile urmatoare.



Ti-a placut articolul? Asigura-te ca-ti dam de veste cand publicam altele noi.


Tags: Tutoriale, Programare Web, Tutoriale Mysql, Php, Php Si Mysql, Curs Php

Comments Nota 0 din 0